Mijn konijn eet niet

konijn eet niet

Wil jouw konijn nog steeds niet eten nadat je echt alles geprobeerd hebt? Dan is er vaak wat aan de hand en vaak moet je snel actie ondernemen. Het niet eten geeft een serieus signaal af dat er wat aan de hand is. Je wilt helder hebben of dit plotseling is opgekomen of dat het konijn geleidelijk minder is gaan eten.

Is een niet-etend konijn altijd een spoedgeval?

Als jouw konijn niet meer eet is dit vrijwel altijd een spoedgeval, want een konijn kan geen dag

zonder eten. Zonder eten komen de darmen namelijk stil te liggen en ontstaat er gas in de buik van het konijn. Dit kan erg veel pijn doen, waardoor het konijn nog minder wilt eten. Dit gas kan al na enkele uren vasten opbouwen.

De achterliggende oorzaak van het niet eten moet zo snel mogelijk onderzocht worden door een dierenarts. Een aantal oorzaken van de verminderde eetlust kunnen spijsverteringsproblemen, nieraandoeningen, luchtwegproblemen, gewrichtspijn of problemen met het gebit zijn.

Gebitsproblemen bij konijnen

Het gebit van een konijn groeit het hele leven door en wordt door goed ruwvoer onder controle gehouden door slijtage. Als jouw konijn niet eet is dit een van de eerste dingen die bekeken moet worden. Als de tandjes te scherp of te lang zijn zullen deze ingekort moeten worden door de dierenarts. Het konijn zal waarschijnlijk weer even moeten wennen aan het veranderde gevoel bij het eten, maar de eetlust komt normaal gesproken altijd weer op gang. Het is verder verstandig om het konijn van jongs af aan al te laten wennen aan het bekijken van het gebit. Een regelmatige gezondheidscheck bij jouw konijn zorgt er namelijk voor dat hij lang vrolijk en in goede gezondheid blijft!

Mijn konijn eet zijn voer niet

Het liefste eet jouw konijn kwalitatief ruwvoer. Ga dus op zoek naar de juiste voeding voor jouw konijnensoort. Denk er verder ook aan om voldoende vezels en kwalitatief goed hooi te voeren aan jouw konijn.

Eet mijn konijn niet door stress?

Veel situaties kunnen stress veroorzaken bij en konijn en het kan zomaar zijn dat hij daarom niet eet. Pas dus op met blaffende honden, veranderende omgevingen en geef wat extra liefde aan jouw konijn als zijn maatje overleden is. Verder kun je de stress van het konijn verminderen door te zorgen voor een schuilmogelijkheid. Daarnaast is het ook verstandig om je konijn vanaf jongs af aan al te socialiseren en laten wennen aan de buitenwereld.