Hoe oud wordt een cavia?

hoe oud wordt een cavia?

Iedereen kent wel iemand die een cavia heeft (gehad). Deze schattige knaagdiertjes zijn voor velen een ideaal huisdier. Deze vrolijke beestjes blijven voor langere tijd onderdeel van het gezin, maar hoe lang blijft je kleine vriend nou eigenlijk bij je?

De levensverwachting in gevangenschap

Een cavia in gevangenschap leeft gemiddeld 5 tot 6 jaar en is afhankelijk van de verzorging, leefomgeving en kwaliteit van het eten dat de cavia krijgt. Verder is de leeftijd natuurlijk afhankelijk van de algehele gezondheid en de genen die dit schattige beestje met zich meedraagt. Net als bij mensen gaat een cavia na een tijdje puberen en wordt deze volwassen. Hoe lang de verschillende fases duren is terug te vinden in de tabel hieronder:

LeeftijdLevensfase
0 dagen – 7 dagenBaby / zuigeling
8 dagen – 3 wekenZuigeling
3 weken – 2 maanden“Jong” (vergelijkbaar met peuter/kleuter)
2 maanden- 5 maandenPuber
5 maanden – 10 maandenVanaf deze leeftijd kan met cavia’s gefokt worden
10 maanden – 3 jaarVolwassen
3 jaar – 4 jaarMiddelbare leeftijd
4 jaar – 5 jaarSenior
ouder dan 5 jaarBejaard

De levensverwachting van een wilde cavia

Door onze goede zorgen en veiligheid kan een cavia dus bejaard worden en een vrij hoge leeftijd behalen, maar in het wild ligt dit helaas een stuk anders. Bij wilde cavia’s is de levensverwachting namelijk maar maximaal 3 jaar. Onze kleine vrienden zijn namelijk prooidieren en worden vaak al op jonge leeftijd door roofdieren gevangen en opgegeten. Om zich te beschermen leven cavia’s vaak in spleten, kreupelhout of in rotsholen. Deze beschutte plekken zorgen voor een veilige omgeving en de cavia komt pas tevoorschijn als de kust veilig is. Het zoeken naar eten in het wild doen cavia’s in groepjes, waarbij ze continu op hun hoede zijn. Eigenlijk leven cavia’s in Nederland niet in het wild, behalve als zij ontsnapt zijn van hun baasje. In Zuid-Amerika leven onze vrienden wel in het wild, maar hier moeten zij dus constant op hun hoede zijn voor roofdieren.

Hoe merk je dat een cavia oud wordt?

Bij mensen gaat het gehoor, zicht en energieniveau achteruit met de jaren en bij cavia’s is dit niet anders. Verder zullen ze ook wat meer slapen en rustiger worden, maar ook de nieuwsgierigheid wordt minder. Bij een oude cavia is het belangrijk om de inrichting van zijn/haar verblijf aan te passen naar een soort seniorenwoning. Doe dit alleen niet te vaak en het liefst maar een keer, omdat het voor oude cavia’s moeilijk is om aan een nieuwe omgeving te wennen.

Doordat de cavia minder beweegt en meer slaapt zal hij ook aankomen. Een toename tot 20% is normaal, maar kijk wel uit dat de cavia niet te snel dik wordt. Bij twijfel is het natuurlijk ook altijd verstandig om advies in te winnen bij een dierenarts, want misschien zal de voeding wel aangepast moeten worden. Mocht je overgewicht vermoeden schakel dan zo snel mogelijk met de huisarts, want dit is erg gevaarlijk voor jouw kleine vriend. Vraag daarbij ook meteen naar supplementen om jouw cavia van extra vitamines en mineralen te voorzien. Hiermee zorg je ervoor dat je cavia minder snel ziek wordt en lang door kan leven zonder de veel voorkomende kwaaltjes zoals verkoudheid en een verzwakt immuunsysteem.

Hoe oud is de oudste cavia?

Zoals eerder benoemd worden cavia’s gemiddeld 5-6 jaar oud, maar met goede genen en een goede verzorging kunnen ze zelfs 14 jaar en 10 maanden oud worden zoals Snowball, het huisdiertje van meneer Wall. Zijn Cavia heeft genoten van een erg lang leven in Nottinghamshire, Engeland. De geheimen van Snowball waren het voldoende binnen krijgen van vitamine C, afkomstig uit speciale caviabrokken, het beperken van fruit in zijn voeding en het altijd toegankelijk hebben van hooi. Een extra tip is ervoor zorgen dat jouw cavia een vriendje of vriendinnetje heeft en zo niet vereenzaamt, want alleen zijn, dat wil jij toch ook niet?