De fret, het schattige roofdiertje als huisdier, het kan maar dit is niet mogelijk voor iedereen. De fret is namelijk lastig op te voeden en heeft veel speciale zorg nodig. Om meer te weten te komen over de fret als huisdier hebben wij wat informatie op een rijtje gezet.
De fret als huisdier, maar wat is een fret eigenlijk?
De fret is een roofdier van klein formaat met korte pootjes en een langgerekt en flexibel lichaam. De fret valt onder de marterachtigen en is daarmee familie van de wezel, otter, hermelijn en nerts. Fretten zijn eigenlijk gedomesticeerde bunzingen, zodat ze ook als huisdier gehouden kunnen worden. Beide soorten zijn hierdoor nog steeds te kruisen, maar de nakomelingen zijn niet geschikt als huisdier. De fret was vroeger niet zomaar een huisdier, maar werd gebruikt in de jacht op konijnen en de bestrijding van muizen en ratten.
Uiterlijke kenmerken van de fret
De meest voorkomende fret is de wildkleur, met een zwartbruine tekening op de vacht. De kleur van de vacht kan per wildkleur fret verschillen en bij sommige fretten is een boevenmaskertje bij de ogen te zien. De wildkleur fret kan ook voorkomen in de witvoetvariant. Deze fret witte vacht bij de keel en zoals je waarschijnlijk al verwacht ook witte voeten. Naast deze soorten komt de albino ook vaak voor bij mensen die een fret houden als huisdier. Door de talgproductie van de fret zijn de albino’s hier vaak wat geliger. Fretten kunnen afhankelijk van het seizoen zelfs van kleur veranderen.
De vacht van de meeste fretten zijn kort, maar de Angorafret heeft een lange vacht. Ook deze fret wordt vaak als huisdier gehouden. Het is wel belangrijk dat je wat voorzichtiger bent met deze fret, want het is geen standaard kruising en de fret heeft hierdoor meer kans op afwijkingen. Een voorbeeld hiervan is dat de Angorafret vaak niet voldoende melk produceert om haar jongen te voeden.
Waar moet je op letten bij een fret als huisdier?
De start is natuurlijk de grootte van het verblijf. Wanneer je een fret als huisdier neemt moet je er rekening mee houden dat ze veel ruimte nodig hebben. Een verblijf voor jouw fret is minimaal anderhalve vierkante meter en minimaal een halve meter hoog. Wanneer je meer dan twee fretten wilt zal je per extra fret rekening moeten houden met een halve vierkante meter extra.
Fretten kunnen natuurlijk ook buiten gehouden worden en hebben dan wel een groter verblijf nodig dat goed geïsoleerd is tegen warmte, kou, regen en wind. De ideale omgevingstemperatuur voor de fret ligt tussen de 15 en 21 graden Celsius, en als hier van af geweken wordt zorg dan voor voldoende schuilplaatsen in het verblijf.
Fretten worden vrijwel nooit zindelijk, maar doen hun behoefte wel vaak op een vaste plek. Hier kun je op inspelen door een speciale toiletbak aan te schaffen. Dit toilet kun je het beste vullen met stofvrije vulling. Om de fret verder op zijn gemak te stellen heeft hij een schuilplaats nodig. De schuilplaats is makkelijk te maken met bijvoorbeeld handdoeken of stoffen lappen die je in het slaapgedeelte legt. Naast de schuilplaats kun je ook een nestbox in het verblijf plaatsen, zodat hij echt het gevoel heeft dat hij zich ergens veilig terug kan trekken.
De fret zit natuurlijk niet alleen in zijn schuilplaats en is juist dol op onderzoeken. Een fret heeft minimaal 2 uur beweging per dag nodig en doet dit het liefste buiten het verblijf. Wanneer de fret buiten het verblijf is gaat hij vaak helemaal los. Niks wordt gespaard! Prullenbakken, dozen, bloempotten, alles wordt beklommen of omgegooid. Om er voor te zorgen dat de fret geen rommel van je huis maakt kun je speeltjes kopen en de ruimte fretproof maken door alle spullen die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden op te ruimen. Naast ravotten houden fretten ook van graven en om te zorgen dat niet de gehele tuin omgespit wordt kun je een speciale graafkuil maken. Een kuil van zo’n 10 centimeter diep zou hieraan moeten voldoen.
Hoe verzorg ik mijn fret?
De fokker begint vaak al met het trainen van de fret op zindelijkheid, maar wanneer je een fret als huisdier hebt genomen moet je deze training van de fokker overnemen. Verder heeft de fret elke dag nieuw schoon drinkwater nodig en zal je het toilet van jouw fret moeten schoonmaken. Denk er aan dat je elke week de waterfles van jouw fret reinigt om de kans op ziektes te verkleinen.
Als je kinderen hebt moet je er rekening mee houden dat de fret hard kan bijten en dat de kinderen nooit alleen gelaten mogen worden met jouw huisdier. Onder begeleiding zouden je kinderen je wel kunnen helpen met de verzorging. Fretten kunnen erg gemakkelijk last krijgen van oormijt en verder is het belangrijk om ook het gebit, nagels en de vacht te controleren. Dus een extra zetje ogen kan je hierbij goed gebruiken.
Fretten zijn erg intelligente dieren die vrijwel hun hele leven lang nieuwsgierig en speels blijven. Doordat ze gedomesticeerd zijn zijn ze sociaal en kunnen, ondanks dat het geen groepsdieren zijn, samen gehouden worden. Hou wel in het achterhoofd dat fretten nooit erg gehoorzaam zullen zijn.
Wat eet een fret?
Fretten zijn echte carnivoren, maar hebben wel behoefte aan kwalitatief goed vlees. Het is het beste om vleesvoeding te geven wat speciaal is samengesteld voor de fret. Om jouw huisdier gezond te houden is een goede verhouding tussen eiwitten en vetten belangrijk, wat ook in hoogwaardig kittenvoer te vinden is. Naast deze voeding kun je ook (dode) muizen en ratten voeren aan jouw fret. Mocht je dit een vies idee vinden zou je ook kip kunnen koken of een gekookt ei kunnen voeren aan jouw fret. Let er wel op dat jouw fret het eten niet verstopt voor een later moment, want buiten de koelkast zullen deze etenswaren snel bederven. Je kunt eten ook gebruiken voor spelletjes, zoals een speciale voedingspuzzel om de intelligentie van jouw fret te testen en hem mentaal actief te houden.
Jouw fret is waarschijnlijk wel een goede eter, maar eet jouw kat niet? Kijk dan hier.