Dwerghamster dood of in winterslaap?

dwerghamster winterslaap of dood

We kennen allemaal wel iemand die ooit een hamster als huisdier heeft gehad, maar wij horen eigenlijk nooit wat over hun winterslaap. Vaak is er zelfs twijfel over of de dwerghamster nou dood is, of dat hij gewoon in winterslaap is. Het zou natuurlijk verschrikkelijk zijn om je kleine vriendje levend te begraven, dus wij hebben voor je uitgezocht hoe je een winterslaap kunt herkennen.

Symptomen winterslaap

Er lijkt helemaal geen leven meer in je hamster te zitten, maar leeft hij nog? Het verschil is moeilijk te onderscheiden wanneer de hartslag van 400 per minuut naar 10 slagen per minuut gaat en wanneer de lichaamstemperatuur zelfs zakt naar 5 graden. Zowel tijdens de winterslaap als tijdens het overlijden ligt de hamster opgerold en voelt koud aan, maar een levende hamster is natuurlijk niet verstijfd en zal zelfs reageren op het aaien van de pootjes of het voelen aan de snorharen. Het is daarom belangrijk om de symptomen van een winterslaap bij de dwerghamster te herkennen en niet te denken dat hij dood is.

Hamster wakker maken

Over het algemeen slaapt de hamster maar een week, maar je kunt hem al eerder wakker maken met de volgende tips:

  • Door de verwarming hoger te zetten en het hok geleidelijk te laten opwarmen zal de hamster eerder ontwaken
  • Je kunt een dekentje over de hamster heen leggen of toedekken met wat nestmaterialen.
  • Ook kun je je hamster opwarmen in je handen door hem wat langer uit neer te leggen en je zal zien dat de hamster met een half uurtje weer ontwaakt uit zijn slaap.

Schrik dus niet meteen wanneer je hamster er levenloos bij ligt, want waarschijnlijk ligt jouw vriendje gewoon heerlijk te slapen!

Is de winterslaap schadelijk?

De winterslaap is niet schadelijk voor het beestje, maar het kan wel zo zijn dat hij onverwachts in slaap valt voordat hij zijn warme huisje gevonden heeft. In dit geval kun je een dekentje over hem heen leggen om hem te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bij oudere of zieke hamsters kan de winterslaap wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Probeer in dit geval het hok warm te houden en er voor te zorgen dat de hamster niet te lang slaapt.