Er kunnen veel redenen zijn waarom uw kat niet eet. Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen, zodat u het kunt aanpakken. In dit artikel bespreken we vijf mogelijke redenen waarom uw kat niet eet, en geven we u enkele tips om hem of haar weer op het juiste spoor te krijgen.
1. Waarom wil mijn kat niet eten uit zijn bakje?
Als uw kat weigert uit zijn voerbakje te eten, kan dat verschillende oorzaken hebben. Een mogelijkheid is dat hij het voer dat u hem geeft niet lekker vindt. Katten kunnen kieskeurige eters zijn, dus het is belangrijk om verschillende soorten voer te geven om te zien wat hij lekker vindt.
Een andere mogelijkheid is dat er iets mis is met zijn voerbak. Is het schoon? Heeft het de juiste grootte of vorm? Zorg er altijd voor dat de voerbak hygiënisch is. Katten zijn tenslotte erg schone dieren.
Tenslotte kan het zijn dat hij gewoon geen honger heeft. Katten hebben de neiging om de hele dag door kleine maaltijden te eten, dus als hij al een paar hapjes heeft gehad, heeft hij misschien gewoon geen zin om te eten. Als u zich zorgen maakt over de eetgewoonten van uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts voor meer advies.
2. Wat kan ik doen om mijn kat weer aan het eten te krijgen?
Als uw kat plotseling stopt met eten, kan dat reden tot bezorgdheid zijn. Er zijn echter ook enkele eenvoudige dingen die u kunt doen om uw kat weer aan het eten te krijgen:
- Een optie is om een ander soort voer te proberen, zoals natvoer of een nieuwe smaak droogvoer.
- U kunt ook proberen wat catnip of tonijnsap aan het voer toe te voegen om het aantrekkelijker te maken. Op die manier lokt u de kat richting het bakje.
Als uw kat minder eet dan normaal, maar geen andere tekenen van gezondheidsproblemen vertoont, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Veel katten eten van nature minder in de zomermaanden als het warm weer is.
Wat is het voordeel van catnip?
Sommigen geloven dat kattenkruid een kalmerend effect heeft op katten, terwijl anderen beweren dat het hen energieker maakt. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te staven.
3. Hoe kan ik zien of mijn kat ziek is of niet eet omdat hij zich verveelt?
Als uw kat plotseling stopt met eten, kan het moeilijk zijn om te bepalen of er iets mis is of dat hij gewoon geen zin heeft in zijn eten. Een manier om erachter te komen of uw kat ziek is, is door te kijken naar zijn gedrag. Als hij lusteloos lijkt en niet wil spelen, is het mogelijk dat hij zich niet goed voelt.
Een ander teken dat er iets mis kan zijn, is als hij moeite heeft om de kattenbak te gebruiken of pijn lijkt te hebben bij het plassen. Als u een van deze veranderingen in het gedrag van uw kat opmerkt, is het een goed idee om direct met hem naar de dierenarts te gaan voor een controle. Soms verliezen katten echter hun interesse in voedsel omdat ze zich vervelen. Als uw kat gewoonlijk een goede eetlust heeft, maar plotseling zijn neus ophaalt voor zijn maaltijden, probeer hem dan wat nieuwe speeltjes te geven om mee te spelen. Dit kan helpen om hem te laten eten en te voorkomen dat hij zich verveelt.
4. Hoe vaak moet ik mijn kat eten geven, en hoeveel moet ik hem elke keer geven?
Als uw kat niet eet, is het belangrijk om met hem naar de dierenarts te gaan om uit te zoeken of er een onderliggend medisch probleem is. Zodra u eventuele gezondheidsproblemen hebt uitgesloten, kunt u beginnen te experimenteren met verschillende voedingsschema’s en -hoeveelheden.
Sommige katten doen het goed met twee kleine maaltijden per dag, terwijl anderen de voorkeur geven aan één grote maaltijd. Het belangrijkste is om uit te zoeken wat voor uw kat het beste werkt en een consequent schema aan te houden. Het is voor uw kat ook fijn als er regelmaat in zit. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat altijd toegang heeft tot vers water.
Als u niet zeker weet hoeveel voer u uw kat moet geven, is het onderstaande schema een goede vuistregel:
- Een derde tot een half kopje droogvoer.
- Een half tot drie kwart blikje natvoer per dag.
Nogmaals, elke kat is anders, dus probeer het vooral uit en vind het schema wat het beste bij uw kat past.
5. Mijn kat is vermagerd – wat kan er mis zijn?
Als uw kat niet wilt eten en gewicht heeft verloren, is dit mogelijk te wijten aan een onderliggend medisch probleem. Maak een afspraak voor een controle bij uw dierenarts om alle mogelijkheden uit te sluiten.
Enkele mogelijke oorzaken van gebrek aan eetlust en gewichtsverlies bij katten zijn
- Gebitsproblemen: Als uw kat pijn heeft bij het eten, komt dat waarschijnlijk door een probleem met de tanden of het tandvlees. Uw dierenarts kan de mond van uw kat onderzoeken en indien nodig een behandeling geven.
- Parasieten: Inwendige parasieten kunnen de oorzaak zijn van een verminderde eetlust en gewichtsverlies bij katten. Uw dierenarts kan een monster nemen van de ontlasting om deze te analyseren op de aanwezigheid van wormen of andere parasieten.
- Kanker: Helaas is kanker een veel voorkomende oorzaak van gewichtsverlies bij katten. Als uw kat een massa of knobbel heeft die problemen veroorzaakt met eten, laat dit dan zo snel mogelijk onderzoeken door uw dierenarts. Andere symptomen van kanker bij katten zijn braken, diarree en lusteloosheid.
In sommige gevallen kan stress de reden zijn dat uw kat zijn eetlust heeft verloren. Als er veranderingen zijn geweest in zijn routine of omgeving, kan dit de oorzaak zijn. Probeer mogelijke stressbronnen te identificeren en pas ze aan. Creëer bijvoorbeeld een veilige plek waar uw kat ongestoord kan eten als er andere huisdieren in huis zijn die hem tijdens het eten zouden kunnen storen.