Het blijft voor veel baasjes een groot vraagstuk. Moet ik mijn kat überhaupt ontwormen en zo ja, vanaf welke leeftijd moet ik dit doen?
Hoe krijgen katten wormen?
Het proces begint vaak al wanneer de kitten nog in de buik van de moeder zit. De moeder geeft onbewust een aantal wormpjes mee aan haar kleintje. Het maakt niet uit of de moeder ontwormd is of niet. Er komt altijd een passief wormpje mee die pas actief wordt nadat de kitten geboren is.
Als de kitten eenmaal volwassen is komt het in contact met kleine larven in de omgeving. Denk hierbij aan ontlasting van andere katten, vogels en honden. Het hebben van wormen is niet direct een gevaar voor de kat zelf. Het kan echter wel vervelend worden wanneer er besmetting plaatsvindt van kat naar mens.
Oorzaken van besmetting
- In de ontlasting van andere dieren zitten larven en wormpjes. Bij contact kan er besmetting plaatsvinden.
- In rauw vlees maar ook in prooien kunnen wormpjes aanwezig zijn.
- Tijdens het wassen kunnen vlooien worden opgegeten welke weer besmet zijn met wormpjes.
Waarom moet ik mijn kat ontwormen?
Wanneer uw huisdier buitenkomt, komt het bijna altijd in aanraking met wormen (en eitjes). Via andere katten, ontlasting, rauw vlees en prooien raken wormen makkelijk bij uw kat naar binnen. De wormpjes kunnen ook gezondheidsklachten bij de mens veroorzaken. Het met regelmaat ontwormen van uw kat is niet alleen gezond voor de kat, maar ook voor de volksgezondheid.
Kruisbesmetting van kat naar mens
Kinderen kunnen makkelijk besmet raken tijdens het spelen in een zandbak of in de natuur. Daarnaast kan het eten van voedsel uit de eigen tuin (of natuur) voor besmetting zorgen. De gezondheidsklachten die kunnen ontstaan hierdoor zijn zeer divers:
- Chronische vermoeidheid.
- Problemen met de ademhaling en benauwdheid.
- Een miskraam of ontwikkelingsproblemen na geboorte.
- Lever, long, hersen en oogproblemen.
Welke symptomen heeft een kat met wormpjes?
Uw kat hoeft niet per definitie symptomen te vertonen. Het kan dus zo zijn dat u niets aan uw kat merkt, maar dat er wel een besmetting heeft plaatsgevonden. Het is daarom verstandig om uw kat toch te ontwormen (dus ook bij geen symptomen) om besmetting van andere katten en mensen te voorkomen.
Oudere dieren hebben minder kans om ziek te worden dan jongeren dieren. Elk besmet dier vormt een risico op verdere besmettingen.
Het proces van larf naar worm is lang. Als de larf eenmaal klaar is om zich als worm voort te planten zal het in de organen van uw kat eitjes gaan leggen. Deze eitjes komen uiteindelijk weer via de poep naar buiten. Het is dus mogelijk dat uw kat eitjes uitpoept terwijl er geen symptomen zijn.
- Gewichtsverlies
Jongere katten (kitten) zijn hier vatbaar voor en kunnen veel gewicht verliezen na een besmetting. Neem altijd contact op met uw dierenarts. - Opgezette buik
Jongere katten (kittens) kunnen een opgezette buik krijgen. - Braken
In ernstige gevallen kan het zijn dat uw kat moet braken door larven en wormen. Braken komt echter veel voor bij katten. Het hoeft dus niet altijd een symptoom te zijn. Neem bij te veel braken wel altijd contact op met uw dierenarts. - Diarree
De wormen en larven kunnen zorgen voor dunne ontlasting. Neem bij langdurig diarree altijd contact op met uw dierenarts om uitdroging te voorkomen.
Behandel uw kat daarom regelmatig en voorkom daarmee dat uw kat of uzelf hiervan ziek wordt.
Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?
Katten moeten hun hele leven worden ontwormd, volgens een vast schema:
- De kat moet als kitten in de derde, vijfde en zevende week worden ontwormd. Deze kuren volgen vrij snel op elkaar omdat jonge katten het meest vatbaar zijn voor ziektes. Daarnaast kunnen kittens besmet raken via de melk van de moeder.
- In de daaropvolgende zes maanden krijgt uw kitten elke maand een wormenkuur totdat hij zes maanden oud is. Als de kittens nog bij hun moeder leven moet deze ook ontwormd worden.
- Vanaf de zesde levensmaand wordt er om de drie maanden een wormenkuur toegediend.
- Er is een uitzondering op bovenstaande schema. Na het verwijderen van vlooien wordt het aangeraden om direct een wormenkuur te doen.
Het verschil tussen binnen- en buitenkatten
In tegenstelling tot binnenkatten komen buitenkatten vaak in contact met parasieten. Als uw kat niet buitenkomt wordt er aangeraden om in plaats van elke drie maanden om het half jaar te ontwormen.
U kunt onder uw schoenschool ongemerkt ook parasieten mee naar binnen lopen. Uw binnenkat kan hierdoor alsnog besmet raken. Vanwege deze reden is het ook nodig om uw binnenkat elk half jaar te ontwormen.
Wormen bij uw kat voorkomen
U kunt zelf het een en ander doen om te voorkomen dat uw kat wormen krijgt:
- Draag bij aan een hygiënische omgeving voor uw kat en ruim elke dag de ontlasting op.
- Extra ontwormen is aan te raden als uw kat vlooien heeft of heeft gehad. Het inslikken van vlooien of eitjes hiervan kunnen voor besmetting zorgen.
- Volg het ontworm-schema.
Heeft u nog andere huisdieren naast uw kat? Ruim daarvan de ontlasting ook goed op, en vraag mensen in uw omgeving om hetzelfde te doen.
Verschillende soorten wormen bij uw kat
- Spoelworm
Deze ronde worden leven in de dunne darm van uw kat. Bijna alle kittens hebben wel eens te maken gehad met spoelwormen. Uw kat kan deze eitjes overgeven aan u of aan jonge kinderen. Dit kan gebeuren tijdens het knuffelen of het aaien. De wormen kunnen bij mensen klachten geven als koorts, hoofdpijn, buikpijn en luchtwegproblemen. - Lintworm
Lintwormen zijn lange dunvormige wormpjes. De hele worm bestaat uit allemaal losse stukjes waarin de eitjes zitten verstopt. Een infectie kan makkelijk overslaan door bijvoorbeeld een vlooi. Het is daarom altijd aan te raden uw kat goed te ontwormen na een besmetting met vlooien. - Vossenlintworm
Via de ontlasting van een vos of door het eten van een besmette prooi kan uw kat in aanraking komen met deze worm. Deze wormen zijn gevaarlijk voor de mens en tasten organen zoals de lever en nieren aan. Een goede hygiëne (zoals handen wassen) is daarom van belang.
Het is goed om je altijd bewust te zijn van het soort wormen omdat niet alle middelen werkzaam zijn tegen alle wormen.