Hoe oud wordt een kat?

hoe oud wordt een kat

Allereerst goed nieuws! De gemiddelde levensverwachting van onze katten ligt steeds hoger. Maar veel baasjes vragen zich af: hoe oud wordt mijn kat nou eigenlijk? En kan ik hier als baasje invloed op hebben? Alvast goed nieuws, er is een grote kans dat jij er wel een positieve invloed op kan hebben. Het hangt natuurlijk wel van een paar factoren af, maar voor de meeste katten geldt dat een goed baasje een goede gezondheid is.

De levensfasen van een kat

Het leven van een kat kan worden opgedeeld in verschillende fases, namelijk: kitten, volwassen, en senior (of te wel bejaard). In de periode van 0 tot 1 jaar is uw kat een kitten, van 1 tot en met 7 jaar volwassen en na die periode is uw kat senior.

Ouderdomkwaaltjes

De kat blijft het overgrote deel van zijn leven erg fit. Zo zien katten van 8 jaar er vaak nog heel gezond en fit uit. Vanaf hun achtste levensjaar kunnen katten last krijgen van kwaaltjes die typisch passen bij het ouder worden, zoals:

 • Last van pijnlijke gewrichten
 • Een verminderde eetlust
 • Problemen met de urinewegen
 • Nierfalen
 • Snel in gewicht aankomen
 • Problemen met het gebit

Katten zijn van nature goed in het camoufleren van hun klachten. Het kan dus lijken alsof er niets aan de hand is, maar het tegendeel kan waar zijn. Let daarom extra goed op als baasje en ga met enige regelmaat langs bij de dierenarts. Op deze manier weet je zeker dat het goed gaat met jouw kat en voorkom je onverwachtse problemen.

Waarom worden katten steeds ouder?

De levensomstandigheden van katten (en de wereld in het algemeen) wordt steeds beter. De voedselproducten leveren steeds kwalitatiever voedsel en de medische zorg wordt steeds beter. Er is daarnaast meer informatie te vinden op internet waardoor baasjes goed geïnformeerd zijn.

Kan ik de levensverwachting beïnvloeden van mijn kat?

Ja en nee. Je kunt zeker als baasje bijdragen aan de levensverwachting van uw kat, maar genetica bepaald voor een groot gedeelte de levensverwachting van uw kat. Helaas heb je hier geen invloed op.

Kijk maar naar voorbeelden in de praktijk. Je kent ongetwijfeld de verhalen van een opa die, ondanks dat hij een pakje sigaretten per dag rookte, 80 jaar oud is geworden. Haaks hierop staan de verhalen van kerngezonde mensen die onverwachts op jonge leeftijd overlijden. Dit alles heeft te maken met erfelijkheid en katten hebben deze genetische bepalingen ook.

Hoe beïnvloed ik de levensverwachting?

Zoals we net al hebben geconcludeerd is er veel genetisch bepaald, maar zijn er ook zeker dingen die u als baasje kunt doen om de levensverwachting te verhogen, zoals:

 • Zorg ervoor dat uw kat elke dag schoon drinkwater heeft.
 • Speel regelmatig met uw kat (het liefste elke dag).
 • Maak het eetbakje dagelijks schoon.
 • Kam de haren van uw kat regelmatig. Door dit structureel te doen voorkomt u haarballen en kunt u direct zien of de kat op goed gewicht is.
 • Ontworm uw kat minimaal 4 keer per jaar.
 • Geef uw kat jaarlijks een vaccinatie tegen de niesziekte.

Verschil tussen buiten en binnenkatten

Natuurlijk is een gezonde levensstijl noodzakelijk voor een langere levensverwachting. Deze regel geldt zeker ook voor katten. Een hele belangrijke reden voor het verschil in de levensverwachtingen per kat hangt ervan af of het een binnen of buitenkat is.

Binnenkat

Een binnenkat die niet buiten komt, en daarom een stuk minder gevaar loopt, kan tot wel twee keer zo oud worden als een kat die wel buiten komt. Het heeft alles te maken met de gevaren die een er buiten op de loer liggen, zoals auto’s, honden en andere factoren die stress opleveren.

De leefomgeving is voor uw huisdier een stuk hygiënischer omdat een huis (meestal) schoon is. Hierdoor is de kans op ziektes kleiner.

Het altijd maar binnen zijn heeft als neveneffect dat binnenkatten vaker overgewicht hebben. Het regelmatig spelen met de kat is daarom van belang.

Buitenkat

Uit recent onderzoek is gebleken dat de levensverwachting voor katten die buiten komen tot wel 10 tot 12 jaar korter is. Dat is toch best even schrikken. Zo ligt de gemiddelde leeftijd van een buitenkat op zeven jaar.

Het gaat in bovenstaand onderzoek wel echt om katten die hele dagen buiten rondlopen. Als jouw kat zo nu en dan in de tuin rondloopt of op het balkon is er weinig aan de hand. Er rijden buiten nou eenmaal auto’s rond en dat maakt de kans op ongelukken een stuk groter.

Een buitenkat kan daarentegen wel vrij rondlopen en veel tijd in de natuur doorbrengen. Ze kunnen jagen op muizen, rennen achter vogels aan of spelen met andere katten.