De nagels van uw kat knippen

kat nagels knippen

Het is iets wat uiteindelijk onvermijdelijk is: de nagels van uw kat knippen. Maar hoe doet u dit correct en doet u dit überhaupt zelf of de dierenarts? Het zijn allemaal terechte vragen en zeker voor mensen met hun eerste kat vaak onbekend terrein. In de meest gevallen lost het probleem zichzelf op, uw kat krabt aan de krabpaal of aan een boom. Zijn ze toch te lang worden? Of hoort u de nageltjes tijdens het lopen? Dan is het tijd om ze te knippen.

Waarom moeten katten nagels geknipt worden?

De nagels van een kat hebben daadwerkelijk een functie. Ze gebruiken deze nagels om bijvoorbeeld in bomen te klimmen of om zichzelf tegen andere dieren te beschermen. Als uw kat met enige regelmaat buitenkomt lost het probleem zichzelf vaak vanzelf op en blijven de nagels vaak op de juiste lengte. Knippen is dan vaak overbodig en kan zelfs voor problemen zorgen.

Als uw kat een binnenkat is of al wat meer op leeftijd kan het zijn dat de krabpaal niet meer voldoende werkt. U merkt dat de nagels van uw kat te lang geworden zijn. Het is dan verstandig om deze met regelmaat te knippen.

Het knippen van de nagels van een kat is belangrijk, want als ze te lang worden, kunnen ze gaan krullen, ingroeien en de kat ongemak bezorgen. De nagels kunnen ook aan dingen blijven haken en scheuren.

Hoe vaak moeten de nagels geknipt worden?

Over het algemeen moeten de nagels elke 6 maanden geknipt worden (twee tot drie keer per jaar). Controleer toch met enige regelmaat de nagels van uw kat. Het kan voorkomen dat deze onverhoopt toch te lang zijn geworden. Elke 6 maanden is dus geen harde maatstaf.

Hoeveel nagels hebben katten?

De kat heeft net zoals de hond in totaal achttien nagels. Elke voorpoot heeft er vijf, en elke achterpoot heeft er vier.

Vanaf welke leeftijd moet ik de nagels van mijn kat knippen?

In principe geldt de regel dat dit elke 6 maanden moet gebeuren. Dus vanaf het eerste halve levensjaar moet er geknipt worden. In de meeste gevallen vindt uw kat dit geen probleem.

Om het knippen in de toekomst te vergemakkelijken kunt u de kat alvast laten wennen. Pak zo nu en dan het pootje vast en ga aan de nagels zitten. Op deze manier komt uw kat later niet voor verassingen te staan en verminderd u de angst.

Nagelproblemen door te lange nagels

Het onderhouden van de nagels van uw kat is belangrijk. Als dit niet op de juiste manier gedaan wordt kan dit voor (ernstige) problemen zorgen en soms zelfs leiden tot verwondingen. Het kan de levensverwachting van uw kat aanzienlijk verminderen als u hier niet serieus mee omgaat.

  • Uw kat kan zichzelf verwonden tijdens het wassen of krabben. De nagels zorgen dat voor schade aan de huid en vacht van uw huisdier.
  • De nagel kan afbreken, ingroeien of juist krom terug groeien.
  • Uw huisdier krijgt moeite met lopen wat kan resulteren in spierafbraak.
  • De nagels kunnen voor ontstekingen zorgen.
  • Er kan vuil blijven zitten onder de nagels waardoor infecties ontstaan.

Hoe knip ik zelf de nagels van mijn kat?

In elke nagel zit een bloedlijntje, namelijk het “leven”. Als de nagel van uw kat licht van kleur is kan dit lijntje makkelijk herkent worden. Wanneer u de nagels gaat knippen kunt u hieraan goed herkennen tot hoever u de nagel mag knippen.

In tegenstelling tot lichte nagels is het “leven” bij donkere nagels juist extreem lastig te herkenen. Het bloedlijntje groeit tevens mee. Bij een lange nagel is er dus ook een langer lijntje. In deze situaties is het altijd verstandiger om de nagels te laten knippen door uw dierenarts. Mocht het fout gaan tijdens het knippen kan hij direct ingrijpen.

Dit zijn de belangrijkste tips om ervoor te zorgen dat u de nagels zo goed mogelijk knipt:

  • Zorg dat uw kat op zijn gemak is en stel hem zo nodig gerust.
  • Knip de nagel af met een speciale schaar.
  • Houd uw kat niet te stevig vast.
  • Laat de nagel zichtbaar worden door op het zooltje te drukken.

Als u het knippen toch wat eng vindt kunt u er ook voor kiezen om de nagel te vijlen. Over het algemeen laten katten dit wat minder makkelijk toe dan knippen. Let er wel op dat u alleen een vijl gebruikt die geschikt is voor katten nagels.