Mijn hond niest veel: is er wat aan de hand?

hond niest veel

Honden kunnen niezen om verschillende redenen. Het kan ook zijn dat uw hond veel niest. Sommige redenen zijn volstrekt normaal en niets om je zorgen over te maken, terwijl andere redenen juist iets verkeerds kunnen betekenen. In dit artikel bekijken we de verschillende oorzaken van niezen bij honden, wat u moet doen als uw hond begint te niezen, en wanneer u zich zorgen moet maken over de gezondheid van uw hond.

Hond niest uit enthousiasme

Ieder baasje zal het ongetwijfeld hebben meegemaakt. Uw hond is enthousiast aan het spelen en niest gedurende zijn speelpartij meerdere keren. Het is iets honds eigen, niezen terwijl ze aan het spelen zijn, vooral wanneer ze echt enthousiast zijn.

Volgens hondengedragdeskundigen kan dit absoluut geen kwaad, in tegen deel, het is de manier waarop jouw hond verteld dat hij het enorm naar zijn zin heeft.

Als jouw hond dus alleen niest tijdens het spelen is er absoluut geen reden om je ergens zorgen over te maken.

Oorzaken van niezen bij honden

Als uw hond veel niest, vraagt u zich misschien af wat de oorzaak kan zijn. Niezen is eigenlijk een normale lichaamsfunctie die helpt om de neusholtes vrij te maken van irriterende stoffen. Als uw hond echter meer niest dan normaal, kan dat een teken zijn van een onderliggende gezondheidsprobleem.

Allergieën zijn een veel voorkomende oorzaak van niezen bij honden, en ze kunnen worden veroorzaakt door alles van omgevingsallergenen tot voedselovergevoeligheden.

Andere mogelijke oorzaken van niezen bij honden zijn infecties, vreemde voorwerpen in de neus en tumoren. Als het niezen van uw hond gepaard gaat met andere symptomen, zoals hoesten of een loopneus, is het belangrijk dat een dierenarts dit onderzoekt.

Met de juiste behandeling zijn de meeste oorzaken van niezen niet ernstig en kunnen ze gemakkelijk worden verholpen.

Niezen door een allergie

Honden hebben een stuk minder vaak last van allergieën dan mensen, toch komt het nog regelmatig voor.

Allergieën kunnen verschillende symptomen veroorzaken bij honden, waaronder jeuk, niezen en loopogen. Ze kunnen ook leiden tot huidproblemen, zoals kale plekken of haaruitval. In sommige gevallen kunnen allergieën maag- en darmproblemen veroorzaken, zoals braken en diarree.

Er zijn veel verschillende dingen die allergieën bij honden kunnen veroorzaken, waaronder pollen, schimmel, huisstofmijt en zelfs bepaald voedsel. Als u vermoedt dat uw hond allergieën heeft, is het belangrijk om met uw dierenarts te praten. Hij kan u helpen uit te zoeken wat de oorzaak van de allergie is en een behandelplan opstellen.

Hondengriepvirus

Het hondengriepvirus is nog een vrij nieuw virus en hierdoor hebben nog maar weinig honden er weerstand tegen. De verspreiding loopt daarentegen niet snel, dus de kans is groot dat uw hond dit virus niet heeft.

Het virus is een zeer besmettelijk virus dat een aantal symptomen kan veroorzaken, waaronder koorts, hoesten, niezen en lethargie. In ernstige gevallen (10 % van de besmettingen) kan het virus leiden tot longontsteking en soms zelfs tot de dood. Het virus is niet besmettelijk voor mensen. U hoeft dus niet bang te zijn voor kruisbesmetting.

Er is geen specifieke behandeling voor het hondengriepvirus, maar er zijn wel behandelingen beschikbaar die de symptomen kunnen verlichten. Preventie is de beste manier om uw hond tegen het virus te beschermen, dus zorg ervoor dat u uw huisdier tegen het virus vaccineert.

Hatsjoe!

Je zult in eerste instantie wel geschrokken zijn van al dat genies, toch kun je met de bovenstaande punten een betere inschatting maken van de daadwerkelijke situatie. Er is een grote kans dat uw hond het gewoon enorm naar zijn zin heeft.