Mijn hond eet gras

hond eet gras

Elke hondenbezitter heeft zijn of haar hond wel eens gras zien eten.  Maar waarom eet een hond nou gras? Vaak zien we jonge honden gras eten uit speelsheid. Ze plukken ze wel, maar eten het gras niet op. Bij volwassen honden wijst het eten van gras vaak op problemen met de darmen of maag. Het eten van gras roept namelijk een braakreflex op. 

Een hond die gras eet, kan dit kwaad?

De behoefte om gras te eten kan meerdere oorzaken hebben en vaak is het niet erg als een hond eenmalig gras eet en vervolgens braakt. Als een hond dit vaker doet kan dit wel betekenen dat er iets chronisch aan de hand is met de maag en/of darmen van jouw hond. Honden die vaak gras eten kunnen een of meerdere van de volgende klachten ervaren:

  • Het (frequent) uitbraken van eten
  • Het (frequent) braken op een nuchtere maag.
  • Diarree of minder vaste ontlasting
  • Borrelende darmen
  • Buikpijn
  • Verliezen van gewicht

Het eten van gras kan dus geen kwaad, maar een hond die vaak gras eet en overgeeft kan duiden op onderliggende problemen.

De oorzaak van een hond die gras eet

Bij het sporadisch eten van gras met daarbij braken komt door een acute misselijkheid. Het zou goed kunnen dat de hond iets verkeerd heeft gegeten of een virusinfectie heeft opgelopen. Als een hond vaak gras eet en overgeeft kunnen hier meerdere oorzaken voor zijn. Honden kunnen net als mensen leiden aan prikkelbare darmsyndroom, maar ook een voedselovergevoeligheid hebben. Bij het vermoeden van chronisch braken bij de hond is het verstandig om een dierenarts om hulp te vragen, omdat het voor de meeste baasjes moeilijk te bepalen is om welke achterliggende oorzaak dit gaat.

Wat moet een baasje doen als zijn hond gras eet en overgeeft?

Gelukkig komt het braken na het eten van gras maar sporadisch voor en hoeft er niets aan gedaan te worden. Het eten van het gras stopt vaak vanzelf. Bij honden die zeer vaak gras eten is het belangrijk de onderliggende oorzaak aan te pakken en hiervoor is het nodig om goed onderzoek te laten doen door de dierenarts.

Mijn hond geeft ook over als hij geen gras heeft gegeten

Braken komt bij honden regelmatig voor en is meestal dus niet spoedeisend. Braken lijkt in veel gevallen op regurgiteren, wat betekent dat de hond zijn eten of drinken al uitbraakt voordat het de maag heeft bereikt. Regurgiteren komt meestal door het eten van een vreemd voorwerp, zoals een stuk tak of andere dingen die de hond op straat heeft gevonden. Mocht je je zorgen maken om jouw hond neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts en bespreek de situatie. 

Hoe voorkom ik dat mijn hond gras eet?

Soms eet een hond gras uit verveling en dit kan net als bijten, graven en likken steeds erger worden als een hond niks te doen heeft. Om ervoor te zorgen dat jouw hond minder gras eet kun je jouw hond veel positieve aandacht geven als hij zich goed gedraagt en hem uitdagen met spelletjes, opdrachten en het leren van nieuwe kunstjes. Verder kun je ook uitsluiten dat het met de voeding te maken heeft door een hond wat rauwe groenten en fruit te geven als toevoeging op zijn dieet. Groenten en fruit zijn namelijk vezelrijk en verminderen de drang naar het eten van andere groene voeding en groenten en fruit bevatten natuurlijk ook belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan een gebalanceerd dieet. 

Let wel op dat je bepaalde groenten- en fruitsoorten uitsluit, zoals kersen, druiven en rozijnen. Deze fruitsoorten kunnen leiden tot nierschade. Verder kunnen citrusvruchten ook zorgen voor een maag die van streek is en er zo voor zorgen dat de hond juist meer gaat overgeven.

Er zijn ook andere situaties waarin u kunt schrikken van het gedrag van uw hond. Lees hier wat u kunt doen als onweer buiten is.