Mag een hond mango eten?

mag-hond-mango-eten

Het komt niet als een verassing. De meeste honden zijn dol op fruit, maar mag een hond mango eten? Een terechte vraag want in sommige gevallen kan fruit zelfs giftig zijn voor uw hond.

Wat is een mango

De mango (tropisch fruit) is vaak populair gedurende het zomerseizoen. De vruchten zijn tussen de vijf en twintig cm lang. Als de vrucht eenmaal rijp is kan de schil een groen, gele of oranje kleur krijgen. Het rijpe vlees krijgt een gele kleur en wordt zacht. De mango komt oorspronkelijk uit Azië. In bepaalde gebieden is deze vrucht zelfs heilig en mag het niet gegeten worden.Deze fruitsoort kan een heerlijke traktatie zijn voor een hond. Let op: niet alle gedeelten van de mango zijn gezond voor een hond.

Wanneer zijn mango’s slecht voor honden?

Het zal je vast niet verbazen maar het vruchtvlees is supergezond voor de hond. De schil daarentegen is een stuk minder gezond. Het blijkt dat de maagjes van honden niet tegen de structuur van de schil kunnen. Het resultaat is dat de schil slecht (tot niet) verteerd wordt.

In de mangopitten kan een hond stikken en zit de schadelijke stof cyanide verwerkt. Deze stof is giftig voor honden. Te grote pitten kunnen daarnaast voor verstoppingen zorgen en leveren stikgevaar op. De kans dat een mangopit kan worden opgegeten zonder problemen is groot. Merkt u toch verandering in het gedrag van uw hond, bel dan direct de dierenarts.

Een mango bevat over het algemeen veel vezels. Honden zijn dit doorgaans niet gewend om te eten. Als gevolg kan dit diarree of maagklachten opleveren. De suikers in de mango kunnen zorgen voor rotte tanden.

Hoe moet ik mango bereiden?

Zoals we net al aangaven zijn er een aantal dingen waar u op moet letten voordat u mango geeft aan uw hond.

De belangrijkste punten tijdens bereiding zijn:

  • Verwijder de schil
    De schil kan slecht verteerd worden door uw hond.
  • Snijd de mango in kleine stukjes
    Voorkom dat uw hond te veel mango in een keer naar binnen krijgt. Snijd daarom de mango in kleine stukjes.
  • Verwijder de pitten
    Last but not least, verwijder alle pitten. Uw hond kan hier gemakkelijk in stikken. De pitten bevatten daarnaast de giftige stof cyanide.

Het is altijd onzeker hoe mango valt bij uw hond. Begin daarom altijd met een klein stukje en wacht de reactie af.

Wanneer zijn mango’s goed voor honden?

Mango bevat een hoop vitaminen die bijdragen aan de gezondheid van uw hond. De voedzame versnapering bevat vitamines zoals vitamine C, vitamine E, vitamine B6 en vitamine A. Het is van nature een zoet fruit waardoor het bij veel honden in de smaak valt. De dagelijkse voedingswaarden moeten niet uit balans worden gebracht. Geef daarom niet onbeperkt fruit aan uw hond maar houd het beperkt tot een paar stukjes.