Hond optillen

Hond optillen

Ieder baasje wilt wel eens zijn of haar hond optillen, of dat nu is om hem te helpen, te knuffelen of bijvoorbeeld in de auto te plaatsen, het kan allemaal, maar doe het wel op de juiste manier. De juiste manier van tillen verschilt per leeftijd en hond.

Het optillen van een puppy

De beste manier om een kleine hond of pup op te tillen is door met beide honden de borst vast te pakken. De hond kan verder nog met de onderarm ondersteund worden onder zijn buik om hem in balans te houden.

Het optillen van een oudere hond

Een oudere hond heeft wat meer ondersteuning nodig. Bij zwaardere honden kan het makkelijker zijn om het met twee personen te doen, zodat de hond ook bij de achterpoten ondersteund wordt. Denk er verder ook om dat de hond niet te lang wordt opgetild, want het kan belastend zijn voor de rug van de hond.

Het optillen van een hond met rugproblemen

Til de hond alleen wanneer dit echt nodig is, zoals bij het plaatsen in de auto. Ondersteun de hond door een arm langs de voorpoten te houden en de andere arm tussen de achterpoten. Zo krijgt de hond ondersteuning over zijn gehele lichaamslengte.

Het optillen van een zwangere hond

Pas er goed op dat de hond niet ondersteund wordt op de buik, maar op de borst. Je kunt de hond bij haar achterpoten ondersteunen om toch te zorgen voor evenwicht.