Hond hijgt veel: wat is er aan de hand?

hond hijgt veel

Honden hijgen als ze het warm hebben of angstig zijn, maar soms kan hijgen een teken zijn van iets ergers zoals een medisch probleem. De belangrijkste reden dat uw hond hijgt is om de lichaamstemperatuur te verlagen. Als uw hond overmatig hijgt, is het belangrijk om met hem naar de dierenarts te gaan om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Wat betekend het als mijn hond veel hijgt?

Er zijn een paar verschillende redenen waarom uw hond veel hijgt. Eén mogelijkheid is dat hij oververhit is en probeert af te koelen door verdamping via zijn tong en bek. Als het buiten warm is of als uw hond zich meer heeft ingespannen dan normaal, kan dit het geval zijn.

Een andere mogelijkheid is dat uw hond angstig of gestrest is. Honden hijgen als ze nerveus zijn om zichzelf te kalmeren. Als er veranderingen in hun omgeving of routine zijn geweest, kan dit de reden zijn waarom ze hijgen.

Tenslotte kan zwaar hijgen ook een teken van pijn of een ziekte zijn. Als uw hond meer hijgt dan normaal en de situatie niet lijkt te verbeteren, kunt u het beste met hem naar de dierenarts gaan om hem na te laten kijken.

Wanneer moet u met uw hond naar de dierenarts?

Het is altijd verstandig om met uw hond naar de dierenarts te gaan als de situatie niet verbeterd. Honden hijgen van nature maar dit hijgen hoort ook vanzelf weer op te houden. Is het gedrag van uw hond dus danig veranderd dat u het niet meer vertrouwd, bel dan met uw dierenarts. Overmatig hijgen kan een gevolg zijn van een medisch probleem.

Hoe houdt u uw hond koel in de zomer

Een van de belangrijkste manieren waarop honden afkoelen is door te hijgen. Door te hijgen kunnen ze warmte verliezen via hun tong. Honden zweten ook via hun voetzolen, wat hen helpt koel te blijven.

Tijdens de zomermaanden kan het zijn dat het uw hond niet meer lukt om zichzelf af te koelen.

Hier zijn een paar tips om uw hond koel te houden in de zomer:

  • Zorg ervoor dat ze te allen tijde toegang hebben tot vers, maar vooral, koud water. Doe ijsblokjes in de waterbak of investeer in een waterfontein voor honden.
  • Neem ze mee voor wandelingen of speelpartijtjes in de koelere uren van de dag, zoals ’s morgens vroeg of ’s avonds.
  • Vermijd heet asfalt door op gras te lopen. Stenen en vooral asfalt worden enorm warm door de zon. Uw hond draagt geen schoenen en daarom kunnen de pootjes makkelijk verbranden.
  • Houd ze goed verzorgd door hun vacht te borstelen en te trimmen. Een kortere vacht helpt hem zijn lichaamstemperatuur beter te reguleren.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kunt u uw hond helpen de hitte te verslaan en samen van de zomer te genieten!

Tips om uw hond gezond en gelukkig te houden

Het zal niet als een verassing komen dat u uw hond gezond en gelukkig wilt zien. Een hond is tenslotte een geliefd gezinslid dat vreugde brengt in ons leven. Maar hoe zorgen we ervoor dat onze honden de zorg krijgen die ze nodig hebben? Hier zijn een paar tips om uw hond gezond en gelukkig te houden:

  • Zorg ervoor dat uw hond voldoende beweging krijgt.
  • Geef uw hond zo nu en dan een lekkere versnapering zoals fruit of een hondenkoekje.
  • Zorg ervoor dat uw hond een evenwichtige voeding heeft. Net als mensen hebben honden een dieet nodig dat eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen bevat. U kunt met uw dierenarts overleggen welke voeding het beste is voor uw hond.
  • Houd de vacht van uw hond schoon en geborsteld. Regelmatig borstelen helpt om vuil, stof en losse haren uit de vacht van uw hond te verwijderen. Het stimuleert ook de doorbloeding en bevordert de groei van nieuw haar.

Uw hond zal met zijn staart kwispelen als hij zich gelukkig voelt.

Waarom kwispelt hond met staart?

Er zijn een aantal redenen waarom honden kwispelen met hun staart. Eén mogelijkheid is dat ze gelukkig en tevreden zijn. Wanneer een hond iemand ziet die hij kent of bij wie hij zich op zijn gemak voelt, kan hij kwispelen als een teken van geluk en blijdschap. Uw hond kwispelt dan meestal snel heen en weer met zijn staart.

Een andere mogelijkheid is dat een hond dominantie probeert te tonen of agressief is. Een hond zal met zijn staart kwispelen als hij rechtop staat en zijn oren naar voren heeft gericht. Dit gebeurt meestal wanneer de hond op het punt staat aan te vallen of zich agressief voelt.

Tenslotte kwispelen honden met hun staart als ze nerveus of bang zijn. Dit gebeurt meestal wanneer de hond niet weet wat er aan de hand is of wanneer hij zich in een onbekende omgeving bevindt. Zijn staart zal dan langzaam heen en weer gaan (traag).

Dus wat nou echt te doen?

Dus, als je ziet dat je hond meer hijgt dan normaal, raak dan nog niet in paniek. Er zijn een paar dingen die u kunt doen om hem koel en comfortabel te houden – zoals een koelkussen gebruiken of hem veel water en ijsblokjes geven. En als het hijgen niet lijkt te stoppen of als uw hond andere symptomen heeft, kan het nooit kwaad om uw dierenarts te bellen voor advies (zij zijn ten slotte de experts).