Hond

hond hijgt veel

Van nature is de hond een roofdier. Toch leeft de hond alweer een tijdje in harmonie met de mens, en is het voor velen onder ons hun favoriete huisdier. De hond komt overal ter wereld voor, en bijna altijd, in gezelschap van de mens. De hond wordt ook ingezet als hulpmiddel door de mens, denk aan een jachthond maar ook aan blindengeleidehonden. Toch is het vaker een gezelschapsdier. 

Het houden van een hond blijkt echter niet zonder risico’s. Jaarlijks zijn er meer dan 150.000 incidenten met honden, soms zelfs met dodelijke afloop.  

In dit artikel gaan we kijken waar de hond oorspronkelijk van afstamt, hoe de evolutie is gegaan tot huisdier, welke soorten honden er zijn, hoe de communicatie en opvoeding geschiedt, hoe de hond is geïntegreerd in onze maatschappij en welke soort hondenrassen er zijn.

Ontstaan van de hond

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar honden stammen af van de wolf. De honden die wij nu kennen lijken vaak helemaal niet meer op hun voorganger (de wolf). We kunnen wel stellen dat de hond enorm veel variaties kent. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken en ze zijn er wel, kleine honden, grote honden, grote oren, kleine oren en zo kan ik wel uren doorgaan. Maar hoe kan het dat er zo veel verschillende variaties zijn, en de hond bijna niet meer op de wolf lijkt?

Oorsprong

wolf

De hond stamt dus in essentie af van de wolf. De wolf is een zeer intelligentie roofdier, en jaagt in roedels. Ze hebben een grote, en vooral lange schedel met krachtige

kaken. De kaken bezitten scherpe grote tanden waarmee ze gemakkelijk hun vlees kunnen verslinden. Zo’n 30.000 jaar geleden begon de wolf zichzelf te temmen. Ze begonnen mensen te tolereren, en minder vijandelijk gedrag te vertonen. Deze groep wolven ging expres bij mensen in de buurt leven zodat ze het overgebleven voedsel en afval konden opeten.

Deze wolven evolueerde onbewust in de “proto-dog“. Langzamerhand begon de schedel en hersenen kleiner te worden. De waarschijnlijke oorzaak hiervan was dat het zoeken naar eten niet langer nodig was, de hersenactiviteit nam was het ware af. De vlijmscherpe tanden en kiezen werden ook overbodig en de snuit werd hierdoor korter. Het lichaam begon kleiner te worden omdat er geen gewicht meer nodig was om prooien neer te halen. De “proto-dog” evolueerde naar het lichaam van een hond zoals wij die nu kennen.

De hond in onze maatschappij

Al sinds het Oude Egypte werden sommige hondensoorten gezien als statussymbool. Kijk maar naar de oude standbeelden en muurtekeningen uit die tijd. Met enige regelmaat zijn er honden terug te zien in deze historische objecten. De hond, en dan vooral de jachthond, speelde destijds een belangrijke rol in het leven van belangrijke figuren in het Oude Egypte.